Fågelklubben arrangerar regelbundet exkursioner, såväl i Växjötrakten som mer långväga sådana till kusten. Fågelklubbens exkursioner vänder sig till såväl nybörjare med ett allmännt naturintresse som till mer garvade fågelskådare. Oavsett kunskapsnivå så är du som medlem hjärtligt välkommen på föreningens aktiviteter. Medtag kikare, lämpliga kläder och bra skor, samt fika. Om något är oklart inför en exkursion, kontakta då ledarna eller någon i styrelsen. I största möjliga mån samåker vi på exkursionerna, och delar då naturligtvis på resekostnaderna. För exkursioner i närområdet använder vi privata bilar och för långresorna som regel en hyrd minibuss. På våra längre resor tillämpas ungdomsrabbat för personer som ännu inte fyllt 18 år. Rabatten är högst 50% på de fasta kostnaderna (bilhyra, bensin, övernatningskostnader, etc).
Klubben anordnar även ett antal inneträffar varje år (okt-mars) i vår klubblokal på Slåttervägen 39 där besökarna bjuds på spännande bildföredrag och fika. Missa inte detta!
Program vår 2025
Fågelskådning för unga – börja skåda fågel
Är du nyfiken på att börja skåda fågel? Eller brukar du kanske redan vara ute och spana med kikaren? Oavsett så passar den här fågelgruppen för dig som är ung och vill lära dig mer och fåglar tillsammans med andra ungdomar!
Under fem träffar lär vi oss om fåglar och fågelskådning. Vi lär oss av varandra och anpasar innehållet utifrån gruppens nivå, intresse och om det är någon speciell fågelart vi vill se.
För vem: barn och unga från 7 år och uppåt. Eventuellt kan yngre barn vara med i vuxet sällskap.
Pris: gratis!
Datum: söndagar kl 09:00–11:30.
26/1, 23/2, 30/3, 27/4 och 25/5.
Anmälan och frågor: till ledare Simon Thörn, 076-133 66 81.
Lördag 22 mars: Små Nära Mål
Dags att dra i gång vårens/vinterns första exkursion i vårt närområde. Om det blir en exkursion i vinterns tecken eller vårens skrud återstår att se. Mest troligt är att det kan bli en kombo med tanke på hur seg våren varit de senaste åren. Större är sannolikheten att det antingen blir markerna kring Lidhemssjön eller Skatelöv som vi besöker, de två främsta rastområdena för fågel som vi har i vår närhet. Där kanske vi hittar flockar med rastande gäss där tajgasädgåsen dominerar men också bläsgäss och spetsbergsgäss inte är helt ovanliga. Kanske finns det nyanlända grågäss där det är tydligt att nu är det paret som gäller. Enstaka ormvråkar och röda glador har förmodligen övervintrat men nu borde det ha fyllt på från söder med flyttande fåglar. Andra rovfåglar som är aktuella är givetvis havsörn och sparvhök men kanske också någon fjällvråk eller blå kärrhök visar sig och en kungsörn vore en riktig bonus. De första vårfåglarna i form av sånglärka, tofsvipa och starar borde vara på plats. Det är möjligt att vi får uppleva vårens första storspov eller ängspiplärka medan kvardröjande vinterfåglar såsom sångsvan, salskrake, varfågel, snösparv och vinterhämpling är fullt möjliga. Det enda vi vet är att det blir skönt att komma ut och skåda fågel efter en lång vinter.
Samling: 07.00 på parkeringen utanför Krikors pizzeria, Plogvägen
Ledare: Ola Bondesson (070-628 48 76) Jan Kellerth (072-981 49 70).
Söndagar 30 mars–4 maj: Guidningar Husebymaden
Traditionsenligt kommer vi att guida tillsammans med BirdLife Småland alla söndagar från slutet på mars fram till och med Fågelskådningens Dag den 5 maj. Det kommer alltid att finnas minst två guider på plats i tornet och vi lånar ut tubkikare. Ta ändå med egen handkikare och tubkikare om du har, handkikare är nödvändigt för att få någon behållning av besöket. Husebymaden är mycket lättillgängligt för alla med endast en kort promenad från parkeringsplatsen bort till fågeltornet.
Under våren är det alltid gott om fåglar att titta på och man har goda möjligheter att kunna studera alla Sveriges simänder. Sångsvan, grågås, trana och smådopping häckar. På vadarsidan finns tofsvipa och enkelbeckasin och från mitten av april även rödbena. Grönbenan anländer under senare delen av april. Förbiflyttande vadare som brushane, gluttsnäppa och svartsnäppa kan ses från slutet på april men främst i början på maj. Det är också gott om rovfåglar som besöker maden – fiskgjuse, röd glada, havsörn och brun kärrhök är regelbundna. Lärkfalken dyker upp i skiftet mellan april och maj. På maden kan man också hitta sävsparv, buskskvätta och sävsångare. De senare kommer inte förrän tidigast i slutet på april. Ta gärna med fika, från borden på Norregårds backe har man en fantastisk vy över maden.
Guidning sker mellan 09.00 och 12.00 och guiderna kan också tipsa dig om andra lämpliga utflyktsmål för fågelskådning eller svara på kluriga frågor du har om fåglar du sett eller inte sett.
Onsdag 23 april: Små Nära Mål
Nu har våren troligen kommit ganska långt och vi bör kunna höra de första lövsångarna och kanske även se den första ladusvalan eller fisktärnan. Gransångare, sädesärla, stenskvätta, storspov, fiskgjuse och brun kärrhök är redan på plats och i full färd med häckningen. Andra halvan av april är en tid då våren lägger i nästa växel, nya fåglar strömmar in i landet varje dag och det är spännande att ge sig ut i naturen. Arter som anländer i slutet på april är trädpiplärka, svarthätta och drillsnäppa, någon av dem kan vara aktuell på den här exkursionen. Det är också tid för flyttande sjöfåglar. Många av dessa tvärar över södra Sverige på sin flytt från vinterkvarter i Nordsjön till sina häcklokaler i Östersjön eller längre bort. Möter de dåligt väder på denna passage tvingas de landa i våra sjöar för att rasta. Då kan det vimla av fåglar i sjöarna kring Växjö. Vi bestämmer vid samlingen vart vi skall åka beroende på var fåglarna finns och vad man vill se och uppleva. Följ med våra erfarna ledare ut på en trevlig kvällsexkursion till någon närbelägen fågellokal.
Samling: 17.30 på parkeringen utanför Krikors pizzeria, Plogvägen
Ledare: Uno Pettersson (070-588 56 14) Tomas Lundqvist (070-647 46 50)
Torsdag 1 maj: Grillning vid Jäts badplats
Grillning vid Jäts badplats 1 maj har blivit en fin tradition. Vad får vi se i år? Alla är välkomna att ta reda på detta och delta! Ingen föranmälan behövs. Nu är sträcket av sjöfågel över länet på topp. Vad som helst kan dyka upp eller skall vi säga ner. Arter som vitkindade gäss, lommar, simänder och tärnor sträcker vid den här tidpunkten. Strandskogen är fylld av fågelsång från trastar, rödhake, sångare och svartvit flugsnappare. Vi skådar tillsammans och har det allmänt trevligt och gött från gryning till fm då vi tänder grillen. Medtag egen mat och dryck medan grill och kol styr Thomas Hultquist upp.
Lördag 3 maj: Big Sit
Heldagsskådning på hemmalokalen i Småland. Detta är tjugofemte året i större skala och vi kör med samma regelverk som tidigare. Flest arter vinner. Tidpunkten är från kl. 04.00 till 15.00. Platsen är valfri i Småland och laget får röra sig inom en kvadrat på 20x20 m. Man får vara ensam. Är man flera måste minst hälften av deltagarna se eller höra arten. Man måste vara med minst 2 timmar för att räknas som ett lag. Välj ut en skön plats att skåda från och upplev spännande skådning från en och samma punkt hela morgonen. Gärna en punkt med variation – skog, öppna marker och en våtmark nära. Du avgör själv hur dags du vill börja och när du vill sluta. Ovanstående tider är maxtid, du får inte börja tidigare än 04.00 och du får inte hålla på längre än 15.00.
För anmälan, lämna resultat, eller frågor kontakta Ronny Johansson, på ronny.johansson@tele2.com eller 0708–155 120.
Torsdag 22 maj: Små Nära Mål
Den 22 maj har blivit den biologiska mångfaldens dag och vi har tagit som tradition att lägga en exkursion den dagen. I år infaller den på en torsdag och vi får utröna om det har någon inverkan på den biologiska mångfalden. Ledarna för exkursionen har som avsikt att uppfylla detta mål och plocka in minst 50 fågel-arter under kvällens gång, helst 60 för att vara helt nöjda. Den här tiden på året, när det vimlar av nyanlända och förbiflyttande arter, är det inte omöjligt.
Det här är en bra tid för att träna på att höra skillnad på svarthättans flöjtande och trädgårdssångarens bubbel. Fisktärnorna dyker flitigt i sin vik och högt i luften skriar tornseglarna. En flock med kacklande prutgäss på hög höjd vore en bonus men en fullt möjlig sådan. När kvällen nalkas kanske man kan se lärkfalken plocka trollsländor över en lämplig våtmark. Om ledarna lyckas nå sitt mål, det får du veta om du dyker upp utanför Krikors laddad med fika, kikare och myggmedel!
Samling: 18.00 på parkeringen utanför Krikors pizzeria, Plogvägen
Ledare: Simon Thörn (076 – 133 66 81) och Adrian Göthe (070-588 56 14)
Lördag 31 maj: Vattenriket Kristianstad - skådning för kvinnor!
Nu, kvinnor, åker vi till Vattenriket och skådar fågel! Vattenriket vid Kristianstad är spännande alla årstider, men våren är nog bäst. Svarttärnor och rördrom vid Herculesdammarna, röd- och storspov på Håslövs ängar, rovfågel och vit stork vid Pulken, sångare runt Egeside träsk och kanske några sena vadare vid Äspet i Åhus. Något av detta – och kanske ännu mer, kan vi förvänta oss vid vårens fågelskådning för kvinnor. Det blir en heldagsutflykt och vi planerar att hyra en minibuss för att kunna åka tillsammans.
Samling: parkeringen vid Krikors pizzeria på Plogvägen kl 06.00.
Ledare: Ewa Söderberg (070 848 69 95) och Caroline Mortlock (070 730 34 00). Anmälan sker till någon av dem senast fredag 23 maj!