Program

Program

Exkursioner

Fågelklubben arrangerar regelbundet exkursioner, såväl i Växjötrakten som mer långväga sådana till kusten. Fågelklubbens exkursioner vänder sig till såväl nybörjare med ett allmännt naturintresse som till mer garvade fågelskådare. Oavsett kunskapsnivå så är du som medlem hjärtligt välkommen på föreningens aktiviteter. Medtag kikare, lämpliga kläder och bra skor, samt fika. Om något är oklart inför en exkursion, kontakta då ledarna eller någon i styrelsen. I största möjliga mån samåker vi på exkursionerna, och delar då naturligtvis på resekostnaderna. För exkursioner i närområdet använder vi privata bilar och för långresorna som regel en hyrd minibuss. På våra längre resor tillämpas ungdomsrabbat för personer som ännu inte fyllt 18 år. Rabatten är högst 50% på de fasta kostnaderna (bilhyra, bensin, övernatningskostnader, etc).


Inneträffar

Klubben anordnar även ett antal inneträffar varje år (okt-mars) i vår klubblokal på Slåttervägen 39 där besökarna bjuds på spännande bildföredrag och fika. Missa inte detta!

Program vår 2023

Söndagar 26 mars-7 maj: Guidningar vid Husebymaden

Traditionsenligt kommer vi att guida tillsammans med Smålands Ornitologiska Förening (SmOF) alla söndagar från slutet på mars fram till och med Fågelskådningens Dag 7 maj. Guidning sker mellan kl 09:00 och 12:00 varje söndag. Det kommer alltid att finnas minst två guider på plats i tornet.

Torsdag 20 april: Små nära mål

Nu har våren troligen kommit ganska långt och vi bör kunna höra de första lövsångarna och kanske även se den första ladusvalan eller fisktärnan. Följ med våra erfarna ledare ut på en trevlig kvällsexkursion.


Samling 17:30 på parkeringen vid Krikors pizzeria på Plogvägen, Teleborg.
Ledare: Ola Österström (070-723 75 98) och Uno Pettersson
(070-588 56 14).

Måndag 1 maj: Grillning vid Jäts badplats

Grillning vid Jäts badplats har blivit en fin tradition som vi givetvis ska föra vidare även 2023. Ingen föranmälan behövs. För att säkra en bra plats på bryggan bör man vara på plats tidigt, vissa dyker upp före soluppgången. Vi skådar sedan tillsammans och har det allmännt trevligt och gott från gryning till fm då vi tänder grillen. Medtag egen mat och dryck, Thomas Hultquist styr upp grill och kol.

Lördag 6 maj:Big Sit

Heldagsskådning på hemmalokalen i Småland. Detta är 24e året vi kör detta i större skala och vi kör med samma regelverk som tidigare. Flest arter vinner. Tidpunkten är från kl 04:00 till kl 15:00. Platsen är valfri i Småland och laget får röra sig inom en kvadrat på 20 x 20 m. Man får delta ensam. Är man flera personer måste minst hälften av deltagarna se ellerhöra varje art för att den ska få räknas. Välj ut en skön plats att skåda från och upplev en och samma punkt hela morgonen. Tänk på att variation i den omgivande biotopen är bra för att få en stor artlista. Man väljer själv hur länge man vill delta, ovanstående tider är maxtid.


För anmälan och för att lämna resultat efter avslutat deltagande, kontakta Ronny Johansson på ronny.johansson@tele2.com eller 070-815 51 20.

Måndag 22 maj: Små nära mål

Maj är en månad som alla fågelskådare ser fram emot. Det här är en tid då de flesta tropikflyttare har anlänt och sångare och seglare är på plats.


Samling: 18:00 på parkeringen utanför Krikors pizzeria, Plogvägen, Teleborg.

Ledare: Simon Thörn (076-133 66 81) och Johannes Rydström (073-525 97 10).

Fredag 2 juni alternativ 9 juni: Nattskärror och ugglor - skådning för kvinnor

Sena försommarnätter kan vara magiska, särskilt i storskogen när solen gått ned och nattskärran börjar surra. De flesta ugglor har nog tystnat i början av juni, men pärlugglan kan ännu låta sig höras i samma skog som nattskärran, med lite tur. Nattlyssning är väldigt väderberoende, därför har vi satt av två kvällar och väljer den andra ifall vädret är för dåligt 2 juni. Hör av dig inför och stäm av med någon av ledarna. 2 juni är förstavalen, och 9 juni är reservdag. Räkna med sen hemkomst, efter kl 24:00. Nattskärrorna har sena vanor!


Samling: 18:00 på Citygross parkering för samåkning till Lilla Attsjön.

Ledare: Ewa Söderberg (070-848 69 95) och Caroline Mortlock (070-730 34 00).