Skraken från forntiden

Skraken från forntiden (Text Tomas Lundqvist)

Under några år i slutet av 70-talet brukade VFK ordna helgexkursion till Västkusten och Morups Tånge. Det aktuella året 1977 var vi där sista helgen i augusti. Alltid kul och lärorikt att titta på fram för allt vadare för oss inlandsskådare. Om jag inte minns fel var säkert både Ola Bondesson Mikael Persson med på resan. Bra med vadare båda dagarna med lite drygt 20 arter. Bäst var väl den unga smalnäbbade simsnäppan, men bra antal av kärrsnäppa (300) kustsnäppa (18) brushane (100) roskarl (10) och småsnäppa (10) gjorde att vi hade mycket kul att studera. Dessutom känns det som att vadarna här i Korshamn är ännu mer förtroliga än annars. Övrigt att notera var att vi hade flera fältpiplärkor borta runt fyren och en hona/honfärgad salskrake i Korshamn båda dagarna. Vi noterade det särskilt och tyckte det var lite udda med den där i augusti. Hur udda det var blev jag varse för några dagar sedan.

Jag började använda artportalen 2005 och tror det var under vintern 05-06 som jag började lägga in alla mina gamla anteckningar bakåt i tiden. Det var ett kul och omfattande projekt som tog hela den vintern. Kul därför att det väckte till liv minnen från resor och platser sedan slutet av 60-talet. Även mer triviala utflykter som man gjort i sina hemmamarker kändes i stort sett utan undantag levande i minnet på någon liten udda obs från just det tillfället. Så var fallet med salskraken i Korshamn augusti -77. Den mindes jag mycket klart och att vi då tyckte att det var lite kul och udda.

Döm om min förvåning när jag nu drygt tretton år efter att jag skrev min rapport och 42 år efter obsen blev kontaktad av Rrk Halland som bad mig skriva en rapport på den. Blev något häpen, road och en aning irriterad. Det är ju tur att man inte börjat bli senil än med dessa tidsrymder i fråga. Nu anses väl inte salskrake vara en av de knepigare arterna att identifiera. Förväxlingsrisken skulle väl i s f vara knipunge men lär inte vara många sådana i Korshamn i slutet av augusti. Hade en mejlkonversation med ledamoten i Rrk Halland som verkade nöjd med mitt svar. Tack för det.

Tydligen är detta fortfarande enda obsen av salskrake i Halland i augusti. Ett av de mer udda fynden från det landskapet som man gjort med andra ord.

Som slutord kan man bara uppmana alla som rapporterar att hålla hårt på sina anteckningar och undvika att bli alltför glömsk. Du kan bli kontaktad när du minst anar det. Kanske 2061.


/Tomas Lundqvist