VFK-resa till Falsterbo

VFK-resa till Falsterbo 2019 (Text Per Fogelström, foto Jan Fohlman)

Sista helgen i september. Väderprognosen förutspådde ostadigt väder med flera lågtryck på gång från sydväst. Förväntningar var kanske inte i topp för oss som styrde kosan ner mot Falsterbo på fredagseftermiddagen. Men väl i väg och med en uppiggande fikapaus på Boijertz konditori i Höör så kom vi fram till att oavsett väder så brukar sydvästra Skåne alltid levererar fina fågelupplevelser. Så skulle det bli även denna helg.

 

Efter inkvartering på Falsterbo kursgård så promenerade vi iväg, ackompanjerade av lockande gransångare, mot en god middag på den Lilla Hafsfruen i Hölllviken. Helgens upplägg diskuterades i grova drag -  med utrymme för ändringar utifrån väder och fågelrapporter. Klart var att vi skulle vara vid Nabben vid kommande dags gryning.

 

Lördagen den 28 september

 Klar morgon, ca 10 grader och måttlig till frisk sydvästlig vind. Mörkt när vi parkerade nere vid golfbanan. En möjlig nattskärra och kanske en rörhöna drog förbi i mörkret vid fyrträdgården. Rödhake tickade i buskarna. Vattenrall, smådopping, sothöna hördes när vi tog oss ner mot Nabben. Bo/bergfink och piplärkor började höras och de verkade ha mer bråttom än oss ner mot udden. Väl på plats så fick vi än en gång uppleva detta otroliga sträck. En strid ström hela tiden vi var på plats. Denna dag, som visade sig skulle bli den tredje bästa sträckdagen för tättingar sedan sträckräkningen påbörjades, dominerades sträcket av bo/bergfink (287 300). Men även stora mängder med hämpling (16 800) och ängspiplärkor. Sedan kryddades detta  med forsärla, trädlärka, mängder med sparvhök,  skräntärna, kentsk tärna, prut- och vitkindade gäss, pilgrimsfalk, 10 utsträckande ägretthägrar,  m.m........

 

Nöjda och nu med klar himmel och inte allt för hårda vindar såg vi fram emot en sen frukost och sedan rovfågelsträck vid Ljungen. Tyvärr kom det aldrig igång något större rovfågelsträck så fram emot middagstid lämnade vi för andra lokaler på Falsterbonäset. Vi besökte Skanörs stadsskog, Skanörs borg och avslutade dagens skådande i kvällsljus vid Ängsnäset med att en adult pilgrimsfalk, ett kraftpaket, som rörde om bland alla skrattmåsar, kentska tärnor, änder och vadare i viken.

Skedänder, foto Jan Fohlman

Aftonfalk, foto Jan Fohlman

Röd glada, foto Jan Fohlman

Ägretthägrar, foto Jan Fohlman

Söndagen den 29 september
Även denna dag tänkte vi börja vid Nabben, men hård vind och regnskurar fick oss att stanna i lä vid fyrträdgården. Några dvärgmåsar, kentska tärnor och svärtor drog förbi i sundet samtidigt som hel del tättingar trotsade vinden och sträckte ut mot Nabben. Men vi beslöt rätt snart att dra oss in till sydskånska sjö- backlandskapet runt Svedala och Skurup. Där gjorde vi stopp vid kända lokaler som Börringe mad, Havgårdssjön och Näsbyholm. Ett flertal havsörnar, röda glador vart än man såg, två bruna glador, fjällvråk, ormvråk (givetvis även typiska ”Börringevråkar”), duvhök, sparvhök, blå och brun kärrhök blev rovfågelsresultatet. Vi hittade även en årthona i Börringe våtmark och såg ett 15-tal  ägretthägrar lyfta från Klosterviken. Uppskrämda av två havsörnar. Här konstaterade Ola att vi haft ägretthäger och gransångare, med något undantag, vid samtliga lokaler vi besökt under resan. Det är en föränderlig värld vi lever i.

 

Efter detta drog vi upp mot Fulltofta vid Ringsjöns östra strand. Ännu en ny lokal för mig och som jag gärna besöker igen. Fantastisk skog och fina våtmarksmiljöer. En ung aftonfalk visade upp sig fint och såg ut att ännu leva gott på trollsländor och vårtbitare. Några storkar hängde kvar i anslutning till storkhängnet, gransångare lockade men ägretthägern som setts på platsen visade sig inte för oss.

 

Dags att dra oss hemåt, men vi kände oss inte helt färdiga när vi närmade oss Växjö så vi avslutade med ett stopp vid Marklanda för att om möjligt fylla på artlistan. Så blev inte fallet men vi överraskades av omkring 30 röda glador som skruvade ihop och drog gemensamt åt sydost. Ett rekord för oss alla i hemkommunen.  Återigen, föränderlig är fågelvärlden – man kan ha både positiva och negativa känslor inför detta. Fulla av intryck, genomblåsta och lite trötta rullade vi nu mot startplatsen. Trots vädret blev det en helg  med många fantastiska obsar, trevliga samtal och många skratt  i gott sällskap. Stort tack till  medresenärer och ett särskilt tack till Ola som ordnat det praktiska!

 

/ Per Fogelström