Aktuellt

Aktuellt

Vårvinter varvat med bakslag, årsmöte och klubbresa till Skåne (uppdaterad 9 mars)

Söndag 12 februari var det dags för årsmöte, äntligen på plats fysiskt i klubblokalen! Efter digitala årsmöten 2021 och 2022 på grund av covid. God uppslutning på årsmötet som inleddes med Ola Österströms klassiska tipspromenad, följt av årsmötesförhandlingar, delikata tårtor och därefter spännande föreläsning på temat fågelinventeringar signerad Thomas Hultquist. Simon Thörn, Mr Bicycle, valdes in i styrelsen, ett välkommet tillskott!

Vinnarna i årets tipsrunda, delad förstaplats:
Sven-Olof Linnér och Tomas Lundqvist, Foto: Johannes Rydström

Föreläsning om inventeringar av Thomas Hultquist,
Foto: Johannes Rydström

Stor del av februari bjöd på ganska milt för väder för årstident, och blåsigt. I mitten på månaden började det dyka upp lite sånglärkor och tofsvipor i jordbruksmarkerna i söder. Även ett par tidiga ljungpipare, lite dubbeltrastar och några enstaka snösparvar sågs. Den fjällgås som sågs i kommunen i nov-dec 2022 dök upp igen 19 februari vid Södra udde, där den sedan sågs igen ett par dagar senare. Enligt den GPS-sändare som gåsen bär runt halsen har den sedan dess hängt rutn i Lidhemsområdet ytterligare ett tag, men inte setts mer. Den försvinner så klart lätt i de enorma mängder gäss som har uppehållit sig i området under så gott som hela månaden. Bergundasjöarna har bjudit på fina obsar på ett helt gäng salskrakar och en hane brunand, vilka i skrivande stund är kvar i den numer lilla vaken vid Sundet. Både forsärla och kungsfiskare har setts tillfälligt nedströms Räppegölen och skäggmes har återigen observerats vid vassarna i Rinkabysjön - utan tvekan den bästa lokalen i kommunen för arten.

Viggar, Sundet. Foto: Johannes Rydström

Utter, Lidhemssjön. Foto: Johannes Rydström

Viggar och knipor, Sundet. Foto: Johannes Rydström

Lördag 4 mars var det dags för klubbresa till Skåne. Samling i ottan, som sig bör, vid klassiska Krikors på Teleborg. Minibussen med åtta klubbmedlemmar rullade först till Förslöv norr om Ängelholm för att kika på den baltimoretrupial som uppehållit sig där sedan i december 2022. En ytterst ovanlig gäst och fyndet utgör det första för Sverige någonsin. Efter en stund på plats hade alla fått fina obsar på den knalligt organegula besökaren från Nordamerika. Efter detta gjorde vi ett stopp vid något så udda som en gräsmatteodling för att spana efter berglärkor. Även detta gick fint och vi fick se de fyra individer som varit på plats i området under vintern, som bonus även en fin flock snösparvar. Välbehövligt och välförtjänt morgonfika intogs vid Sandön, i frisk, iskall NV-vind. Trots blåsten lyckades vi höra både skäggmesar och vattenrall. Några lyckjliga fick till och med en glimt av vattenrallen då den knatade över spången genom vassen! I övrigt bjöd området på en hel del vårfåglar i form av gravänder, storpsovar, strandskator, större strandpipare och kärrsnäppor. Nästa på tur stod Fågelsjön vid Bruces våtmark utanför Helsingborg där vi fick finfina obsar på den hane amerikansk bläsand som vintertid uppehållit sig i området de senaste åren. Ävenett par ursnygga gråhakedoppingar i sommardräkt uppehöll sig i våtmarken. Vi avslutade dagen vid de fågelrika reningsverksdammarna utanför Lund. Där gick vi bet på den blåvingarde årta som huserat på lokalen sen i december 2022, men vi fick se mycket annat kul: smådoppingar, mängder av änder, några rörhöns, forsärla, mm. Dagen avslutades med kanonobsar på fyra hornugglor i deras rikskända övervintrings-jättetuja inne i Lund.

Bläsänder, Lunds reningsverksdammar. Foto: Johannes Rydström

Hornugglespan, Lund. Foto: Anders Ahlström

Hornuggla, Lund, Foto: Johannes Rydström

Den 7 mars kom vintern tillbaka med full kraft. Snöstorm och snötäcke som ligger kvar i skrivande stund. I morse var det -20 grader kallt och sjöarna är så gott som helt igenfrusna. Ett rejält bakslag i våren alltså. Men passa på att ge er ut och njut av det som finns, det är vackert ute och finns fortfarande mycket att se och upptäcka. Och snart kommer våren tillbaka igen!

Sädgås, Djurle myr, Foto: Johannes Rydström

Knölsvan, Sundet, Foto: Johannes Rydström

Sångsvan, Jätsberg, Foto: Johannes Rydström

Ett nytt år! Januari 2023 (uppdaterad 6 februari)

Lördag 7/1 ägde det traditionsenliga vinterfågelrallyt rum. Trots försvårande omständigheter i form av en ihållande köldknäpp i december som tömde av mycket fågel, och bitvis dimma under själva rallydagen, så noterades hela 77(!) arter av de lagen gemensamt. En av de högsta siffrorna genom alla år, att jämföra med totalsiffran 67 från 2022. Vinnarlaget Gryningspatrullen, bestående av Ronny Johansson och Örjan Alering lyckades kämpa ihop hela 64 arter – en imponerande insats! Totalt deltog i år fem lag, där placeringen efter Gryninsgpatrullen såg ut enligt följande: Nordens hjältar (Thomas Hultquist, Johan Sandström, Adrian Göthe) 58 arter, East & West (Johannes Rydström, Tomas Lundqvist, Hans-Åke Gustavsson) 51 arter, Ekoskådaren (Simon Thörn, på cykel!) 43 arter, samt Christer & Uno (Christer Wendeler, Uno Pettersson) 40 arter. Bland de roligare arter som noterades kan nämnas spetsbergsgås, vigg, orre, rapphöna, ägretthäger, röd glada, duvhök, sothöna, tofsvipa, morkulla, berguv, sparvuggla, kattuggla, turkduva, kungsfiskare, skäggmes, taltrast, järnsparv och större korsnäbb. Hela tre arter, rapphöna, taltrast och skäggmes, är helt nya för Trettondagsrallyt, dvs aldrig tidigare noterade under de 16 år vi nu har kört detta rally.

Som sig bör så avslutades rallyt även traditionsenligt med artgenomgång och pizza i klubblokalen på Slåttervägen 39 på Teleborg. Missa inte nästa års rally, planera in det redan nu och börja lägga upp en strategi!=)

Vinnarlaget i årets Trettondagsrally - Gryningspatrullen, bestående av Ronny Johansson och Örjan Alering. Foto: Ronny Johansson

Dagen efter rallyt rastade fyra sjöorrar i Södra Bergundasjön, en mycket ovanlig art i kommunen vintertid.


Under så gott som hela januari var det ganska gott om gäss nere vid Lidhemsområdet, och bra antal med spetsbergsgäss stod att finna i flockarna, likaså bläsgäss, samt enstakla vitkindade gäss.


Januari månad bjöd vidare även på ett par kungsörnsobsar i kommunen och likaså ett par järpobsar och tjäderobsar, samt enstaka röda glador. Salskrake sågs till och från såväl i Rinkabysjön som i Bergundasjöarna. En liten grupp tofsvipor stod emot vinterkylan nere vid Södra udde och en ensam dubbeltrast sågs vid Lilla Attsjön och en ensam skogsduva vid Bergkvara.

Spetsbergsgäss och grågäss, Skye, Eriksgård. Foto: Johannes Rydström

Järpe, Växjö kommun. Foto: Johannes Rydström

Höst! (uppdaterad 22 november 2022)

Småsnäppor, kärrsnäppor och större strandpipare i samband med fågeltornsrenovering vid Sjöby i slutet av september. Foto: Johannes Rydström

Sensommar och tidig höst bjöd på lågvatten i många sjöar och därmed fina vadarbankar. Såväl Lidhemssjön som Sjöby bjöd på fina antal rastande vadare under stor del av denna period. Utöver diverse tringavadare, kärrsnäppor och större strandpipare sågs även både spovsnäppor och småsnäppor till och från. Vid Lidhemssjön sågs det dessutom både sandlöpare och smalnäbbad simsnäppa tillfälligt, båda arterna väldigt ovanliga i Kronobergs län.

Gluttsnäppa, Lidhemssjön. Foto: Johannes Rydström

Brushane, större strandpipare och kärrsnäppa, Sjöby. Foto: Johannes Rydström

I slutet av augusti gästades Marklanda hastigt av en läcker utfärgad hane stäpphök. Besöket blev dock kortvarigt och endast tre personer hann se den vackra fågeln. Skiftet aug-sep bjöd även på ett antal observationer av brun glada nere i Lidhemsområdet, och under spetember månad noterades enstaka ex av de typiska septemberarterna blåhake, rödstrupig piplärka och lappsparv. Vid Djurle våtmark var det som vanligt full fart i fångsten och Ronny och Leif kämpade på i nätgatorna.

Kungsfiskare, Djurle våtmark. Foto: Ronny Johansson.

Stäpphök, Marklanda. Foto: Lena Jönsson

Blåhake, Djurle våtmark. Foto: Johannes Rydström

Kärrsångare, Djurle våtmark. Foto: Johannes Rydström

Stäpphök, Marklanda. Foto: Roger Lindahl

I september renoverade fågelklubben tornet vid Sjöby ängar tillsammans med samhällsföreningen i Grimslöv. Vid två olika tillfällen så samlades ett tappert gäng och jobbade fullt ös med plankor och diverse verktyg i flera timmar. Nu är tornet i toppskick igen! En värdefull insats från klubben! Renoveringen finansierades med ett bidrag från Sparbanken Eken i Grimslöv.

I slutet av september upptäckte Hans-Åke Gustavsson en rödhalsad gås vid Djurle myr. Fågeln återupptäcktes senare samma dag vid Lidhemssjön och var kvar i området några dagar, vilket innebar att många fick möjligheten att njuta av denna vackra och ovanliga gäst.

Rödhalsad gås, Lidhemssjön. Foto: Thomas Hultquist

Rödhalsad gås, Skye. Foto: Johannes Rydström

Höstens, årets, och årtiondets största överraskning kom när Ronny Johansson och Leif Sahlberg fångade och ringmärkte en SÅNGSPARV vid Djurle våtmark! Sångsparv är en nordamerikansk art och fyndet utgör blott det andra i Sverige någonsin och blott det 18e i Europa! Några snabba lokalskådare hann ned och fick se fågeln i samband med frisläppandet, därefter stod den tyvärr inte att återfinna trots idogt eftersök av tillresta skådare från när och fjärran.

Sångsparv, Djurle våtmark. Foto: Thomas Hultquist

I början av november gästades Lidhemsområdet även av en fjällgås. Gåsen var försedd med en satellitsändare och Växjöskådare blev uppmärksammade på att den befann sig i området av en av de ansvariga för Projekt Fjällgås. Fjällgås är mycket ovanlig i kommunen och detta var det första fyndet på många år.

Fjällgås, Jätsberg. Foto: Ronny Johansson

Sångsparv, Djurle våtmark. Foto: Johannes Rydström

Ringtrast, Djurle myr. Foto: Johannes Rydström

Helgen 5-6 november var det dags för en av årets höjdpunkter, det traditionella Allahelgonarallyt! Under helgen tävlar lokalklubbar över hela Småland mot varandra, den klubb som noterar flest arter inom sitt verksamhetsområde vinner. Många var ute och skådade för Växjö fågelklubbs räkning och vi fick ihop en väldigt fin siffra. Hela 114 arter noterades i kommunen under helgen,vilket är det näst bästa resultatet för fågelklubben sedan tävlingen drog igång för över 20 år sedan! Bra jobbat! En hel del russin i kakan blev det med, eller vad sägs om arter såsom fjällgås, spetsbergsgås, mindre sångsvan, bergand, svärta, skedand, tjäder, orre, storlom, smådopping, ägretthäger, pilgrimsfalk, vattenrall, trana, ljungpipare, dvärgbeckasin, morkulla, brushane, berguv, sparvuggla, mindre hackspett, trädlärka, sädesärla, forsärla, skäggmes, vinterhämpling, lappsparv, mm, mm! Detta fina resultat genererade en ärorik 4e plats för Växjö fågelklubb! Starkt jobbat alla! På första plats kom Kalmar Ornitologiska Förening med imponerande 131 arter, vilket var rekord för tävlingen under alla år som den har genomförts. 

Mindre sångsvan, Djurle myr. Foto: Johannes Rydström

Blå kärrhök, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Dvärgbeckasin, Jätsbergsviken. Foto: Johannes Rydström

Underbara maj! (uppdaterad 8 juni 2022)

Maj månad är alltid en högtidsperiod om man är fågelskådare och 2022 var inget undantag. Fågelarterna fullkomligt väller in i landet och varje dag man ger sig ut med kikaren är ett äventyr som bjuder på spännande upplevelser. Under maj månad vill man vara överallt, hela tiden, för att se vad som har anlänt och vad som sträcker förbi. Maj är den frivilliga sömnlöshetens tid då man helst vill vara ute både i gryningen och skymningen, och sen lyssna efter nattsångare under natten. Sova kan man göra på vintern.

Hona storskrake med ungar, Norra Bergundasjön. Foto: Johannes Rydström

Månaden började starkt med en vit stork vid Klockaregöl, Ör som Fredrik Johnsson slog till med 4 maj. Fågeln fanns kvar på plats under morgonen därpå men stod sedan inte att finna på eftermiddagen samma dag. Mikael Persson hittade en sjungande ortolansparv hemma på sin ladugårdabacke i Hörda, Ormesberga 5 maj. Några snabba skådare hann se denna innan den gick upp i rök. Bergundasjöarna gästades vid flera tillfällen av både dvärgmåsar och svarttärnor, samt de sedvanliga stora mängderna fisktärnor, svalor och tornseglare. En kustsnäppa rastade också på stenarna i Norra Bergundasjön i samband med en regnskur.

Vit stork, Klockaregöl, Ör. Foto: Tomas Lundqvist

Dvärgmås och fisktärna, Norra Bergundasjön.
Foto: Johannes Rydström

Jäts badplats fortsatte att leverera, iaf vissa dagar, och där noterades bla skärfläcka, silltrut, smålom, skräntärna, kustlabb, mosnäppa, ägretthäger, prutgås och sommargylling - merparten av dessa levererades av Ronny Johansson, den ständige mannen på bryggan!

Skärfläcka, Jäts badplats. Foto: Ronny Johansson

Småspovar, Jäts badplats. Foto: Ronny Johansson

Ägretthäger, Jäts badplats. Foto: Ronny Johansson

Skräntärna, Jäts badplats. Foto: Ronny Johansson

Silltrut, Jäts badplats. Foto: Ronny Johansson

Vigg, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Trana, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Tisdagen 10 maj blev en fantastisk sträckdag i kommunen för vitkindad gås och uppskattningsvis 50 000 fåglar noterades under morgon och tidig fm! Högsta siffran noterades i Berg av Jimmy Danielsson som räknade in hela 29320 sträckande under morgonen! Även Ingmar Persson noterade över 20000 i norra delen av Alvesta kommun och det räknades in över 10000 både vid Ekna, Helgasjön samt vid Jäts badplats, Åsnen.

Vitkindade gäss, Ekna, Helgasjön. Foto: Johannes Rydström

Ladusvala, Kårestad. Foto: Johannes Rydström

Brun kärrhök, Vartorp. Foto: Johannes Rydström

Lördag 14 maj slog Thomas Hultquist till med en riktig stänkare vid Lilla Attsjön, kommunens första amerikanska kricka någonsin! Till mångas glädje stannade fågeln på lokalen en dryg vecka och kunde beskådas av de allra flesta som ville se denna läckra irrgäst från Nordamerika. Den amerikanska krickan hade sin alldeles egna favoritplats, en trädgren (se bild), till vilken den återkom regelbundet. Lilla Attsjön bjöd även på bla silltrut, stenfalk och småfläckig sumphöna under perioden.

Amerikansk kricka, Lilla Attsjön. Foto: Thomas Hultquist

Silltrut, Lilla Attsjön. Foto: Thomas Hultquist

Norra delen av kommunen bjöd på även en hel del annat skoj under perioden. Inte minst den biätare som Tobias Ivarsson hade överflygande hemma hos sig vid Hagtorpet, Ormesberga 20 maj! Blott andra fyndet i kommunen! Vid Örhöjden hittade undertecknad en sjungande brandkronad kungsfågel. Denna fanns kvar på lokalen i några dagar och kunde avnjutas av fler. Johan Sandström upptäckte både sommargylling och näktergal vid Sörabysjön, samt ytterligare en brandkronad kungsfågel, vid Granhult, Asa 3 juni. Mindre flugsnappare satt och sjöng såväl vid Rottne padelbana som vid Örhöjden och Skälsnäs. Mindre flugsnappare sjöng även i Bokhultet, sannolikt två olika individer. Längst i norr slog Per Fogelström till med en sjungande flodsångare i Berg 31 maj, denna var kvar på plats ett par dagar in i juni.

Brandkronad kungsfågel, Örhöjden. Foto: Johannes Rydström

Brandkronad kungsfågel, Örhöjden. Foto: Torsten Axelsson

Mindre flugsnappare, Rottne padelbana. Foto: Johannes Rydström

Mindre flugsnappare, Rottne padelbana. Foto: Johannes Rydström

Hane törnskata, Rottne återvinningcentral. Foto: Johannes Rydström

Mitt i centrala Växjö, på Spetsamossen, hittade Örjan Alering en sjungande gulhämpling under cykeltur till jobbet 13 maj. Fågeln höll revir i området under någon dryck veckas tid och visade upp sig fint i lärkträden i sydöstra delen av området.

Gulhämpling, Spetsamossen. Foto: Johannes Rydström

Bergand, Örken. Foto: Thomas Hultquist

Strandskata, Visma, Växjö. Foto: Olof Forslund

Gulhämpling, Spetsamossen. Foto: Johannes Rydström

Gärdsmyg, Klockaregöl. Foto: Johannes Rydström

Gulärla (nordlig), Åkerö, Lidhemssjön. Foto: Johannes Rydström

Adult havsörn framför Icon i Växjö. Foto: Johannes Rydström

Härmsångare, Hundklubben, Norra Bergundasjön. Foto: Johannes Rydström

Forsärla, Bergsnäs. Foto: Johannes Rydström

Utöver ovan nämnda flodsångare så bjöd sista dagarna i perioden även på en svarthalsad dopping vid Hundklubben, Norra Bergundasjön, upptäckt av Roger Lindhal. Detta är alltid en ovanlig art i kommunen, men extra udda sett till årstiden! Ronny Johansson hade även ytterligare en sommargylling vid Jäts badplats, ytterligare tre sjungande näktergalar noterades på tre olika platser: Böksholm, Barnsjön och Lidhemssjön. Det satt även flera kärrsångare nere i Lidhemsområdet och vaktel hördes spelande både på Djurle myr och nere vid Södra udde. Nu har sommarstiltjen så sakteliga börjat infinna sig, men åtminstone i ett par veckor till anländer det en del nya flyttfåglar, så lägg inte kikaren på semesterhyllan ännu! Ut i skog och mark och njut av fågelsången, lyssna på nattskärror, leta mindre flugsnappare och lundsångare, spana efter biätare, aftonfalkar och rödhuvad törnskata!

Svarthalsad dopping, Norra Bergundasjön. Foto: Ronny Johansson

Först lång period av kyla och sedan full vår med tropikflyttare och sjöfågelsträck (uppdaterad 3 maj 2022)

Perioden sedan den senaste uppdateringen här i början på april inleddes med ytterst celebert besök i Växjösjön då Sigvard Lundqvist hittade fyra rödhuvade dykänder 9 april! Tre hanar och en hona rastade i västra delen av sjön, stor del av tiden rätt nära land, så det gavs verkligen tillfälle att njuta av dessa läckra änder, vilket många gjorde under em och kväll. De rödhuvade gjorde dock endast en snabb visit och var borta morgonen därpå. Blott andra fyndet någonsin i kommunen. Första fyndet utgjordes av en hane i eklipsdräkt i Norra bergundasjön i juli för två år sedan.

Rödhuvade dykänder blir jagade av sothöna, Växjösjön. Foto: Johannes Rydström

Rödhuvade dykänder, Växjösjön. Foto: Johannes Rydström

Rödhuvade dykänder, Växjösjön. Foto: Johannes Rydström

Vi fick även uppleva ett par nedfall under april månad. Detta sker när sjöfåglar tvärar över Götaland från Västkusten och Skåne mot Östersjön och sedan möter dimma, låga moln eller regn under natten, vilket gör att de dimper ned i våra sjöar. Ett otroligt häftig och spännande fenomen som man brukar kunna uppleva ett par gånger om året, dock i varierande omfattning. Många av de marian änderna brukar kunna ses i samband med nedfall, liksom ofta stora mängder simänder i sjöar där man normalt sett knappt ser något annat än gräsand och knipa. Även doppingar och vadare brukar kunna dimpa ned i samband med den här typen av väder. 27 april i år fick vi uppleva ett nedfall av modell bättre, med bla flera gråhakedoppingar, svarthakedopping, flera svärtor och många sjöorrar, mängder av vigg och krickor (hundratals) samt många stjärtänder, bläsänder, skedänder, småskrakar mm. Förhoppningsvis kan det bli ytterligare något nedfall under maj månad, håll tummarna!

Svarthakedoppingar, Ekna, Helgasjön. Foto: Thomas Hultquist

Bergänder, Norra Bergundasjön. Foto: Johannes Rydström

Alfåglar, Övrasjön. Foto: Thomas Hultquist

Bergänder, Norra Bergundasjön. Foto: Johannes Rydström

Våren innebär också många besök i skogen, med förhoppning om tjädrar och orrar och andra skogsfåglar och djur. Det har varit otroligt ont om ugglor i kommunen i år, sannolikt pga dålig gnagartillgång, vilket gör att ugglehäckningarna kan utebli och de därmed inte ropar. Men, det finns alltid mycket vackert och spännande att uppleva i skogarna runt Växjö!

Spillkråka, Lilla Attsjön. Foto: Thomas Hultquist

Rödräv, Tegnaby. Foto: Johannes Rydström

Tjäder, Växjö kommun. Foto: Ronny Johansson

Trädkrypare, Teleborgs naturreservat. Foto: Johannes Rydström

Rödräv, Tegnaby. Foto: Johannes Rydström

Mindre hackspett, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Tjäder, Växjö kommun. Foto: Johannes Rydström

Orre, Möcklehult. Foto: Johannes Rydström

Ingen vår är komplett utan flera besök vid Jäts badplats! Vissa personer (läs Ronny Johansson) är där mer än andra - vilket också ger utdelning! Som så ofta med fågelskådning så ser man mer desto mer man är ute, och detta blir extra tydligt vid Jäts badplats. Det är alltid en vacker plats, med en spännande häckfågelfauna, men vissa dagar kan det vara tomt på sträckande fåglar medans det andra dagar kan vara lite av ett eldorado med stora mängder såväl änder som vadare och tärnor. Inte sällan får man se något helt oväntat och häftigt! Under årets traditionsenliga 1 maj-grillning vid baplatsen så sträckte det till exempel över 800 silvertärnor! Det sågs även 3 sträckande kustlabbar, massor av änder, 8 småspovar, mm. Under april månad sågs även gravand vid ett par tillfällen. Dagen efter sågs det två sträckande skärfläckor på lokalen, en väldigt ovanlig art i Växjö kommun. Fram till slutet av maj kan det vara givande att stå och spana vid Jäts badplats i gryningen, fram till 10-tiden, ibland längre.

Växjöskådare på plats vid Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Kustlabb, Jäts badplats. Foto: Thomas Hultquist

Stjärtänder och bläsänder, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Gravand, Jäts badplats. Foto: Ronny Johansson

Skedänder, Jäts badplats. Foto: Ronny Johansson

Småspovar, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Silvertärnor, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

Stjärtänder, skedänder och bläsänder, Jäts badplats. Foto: Johannes Rydström

På Djurle myr sågs det en jagande jorduggla i kvällningen 18 april, och under en av guidningarna vid Husebymaden flög det förbi en ägretthäger rakt över huvudena på besökarna, strax därefter följd av en adult pilgrimsfalk som jagade måsar utanför tonret kort innan den sträckte vidare mot NO. Det har överhuvutaget varit väldigt gott om fågel under söndagsguidningarna vid Husebymaden, som anordnas i samarbete med SmoF (Smålands Orniotologiska Förening). Bobyggande smådoppingar, årtor, stora mängder snatteränder, bläsänder, skedänder och krickor, mm.


Ägretthäger sågs även vid Ekna i Helgasjön, då Thomas Hultquist hade fyra sträckande fåglar. Ringtrast uppträdde i år mer fåtaligt än vanligt under mitten av april, med endast fyra-fem osbar i kommunen från Jätsbergsviken, Osaby och Marklanda. Senaste dagarna har det suttit en småfläckig sumphöna och spelat vid Tävelsåssjön och vid både Sjöamellan och Fängsjlön har det senaste tiden noterats spelande dvärgbeckasiner.

Brun kärrhök, Husebymaden. Foto: Johannes Rydström

Ägretthäger, Husebymaden. Foto: Johannes Rydström

Jorduggla, Djurle myr. Foto: Johannes Rydström

Ringtrast, Osaby. Foto: Johannes Rydström

Mindre strandpipare, Sydöstra industriområdet, Växjö.
Foto: Ronny Johansson

Smådopping, Klockaregöl. Foto: Hugo Johansson

Tranor och ringduvor, Gårdsby. Foto: Johannes Rydström

Sista dagarna i april och nu första dagarna i maj så har det kommit in mycket tropikflyttare, som precis har börat återvända från sina vinterkvarter i Afrika. Nu sitter det helt plöstligt återigen svartvita flugsnappare, svarthättor, buskskvättor, rödstjärtar och ladusvalor mm lite överallt i vår natur - underbart! Första av grönsångare, rörsångare, sävsångare och törnsångare är också noterade redan, samt hussvala och backsvala. Men än väntar vi på en lång rad arter som ännu inte har kommit tillbaks till Sverige, men det gör de under maj månad, så passa på att vara ute och skåda fågel!

Buskskvätta, Djurle myr. Foto: Johannes Rydström

Sträng vinter, följd av vår med tillfälligt bakslag
(uppdaterat 7 april 2022)

Året inleddes med is och snö under en längre period, vilket gjorde att färre arter än vad som varit fallet under de senaste åren fanns kvar i våra marker. En övervintrande stjärtandshona som sågs både vid Bäckaslövs våtmark och vid Bergkvarasjön stack ut och utgör ett av blott en knapp handfull vinterfynd från kommunen. Enstaka spetsbergsgäss sågs även redan i början av januari. En ensam övervintrande trana vid Ormesberga var ett roligt och oväntat januarifynd. Ovanligt mycket bergfink och steglits sågs även under den kalla perioden.

Skådning på Djurle myr under vinterrallyt. Foto: Thomas Hultquist

Övervintrande trana i januari, Ormesberga. Foto: Thomas Hultquist

Lördag 8/1 ägde det traditionsenliga vinterfågelrallyt rum, och årets upplaga blev en succé deltagarmässigt då hela sju lag deltog, trots snökaos under slutet av rally. Totalt noterades 67 arter av de lagen gemensamt och vinnarlaget bestod av Ronny Johansson i ensam majestät som lyckades slita in hela 57 arter – en imponerande insats! För första gången någonsin hade vi även ett lag som genomförde rallyt helt utan bil och ändå fick ihop 42 arter – snyggt jobbat Simon Thörn! Bland de roligare arter som noterades kan nämnas stjärtand (första gången den noteras på rallyt), spetsbergsgås, berguv, sparvuggla, kungsfiskare och forsärla.

Februari bjöd på en riktig höjdare i form av en adult tretåig mås som Simon Thörn upptäckte i Norra Bergundasjön 23/2. En efterlängtad repris då den senaste obsen av arten i kommunen var 2007, dvs 15 år sedan. Bara ett par dagar före upptäckten av den tretåiga måsen så upptäckte Hugo Johansson en jorduggla vid Klockaregöl, Ör vilken kunde avnjutas jagandes över ängarna av flera andra skådare under kvällningen. Några dagar före dess, närmre bestämt 16/2, fick Växjö och Norra Bergundasjön återigen besök av den silltrut som sågs på samma plats förra året, av rasen graellsi. Alla dessa tre celebra gäster blev dock endast endagsbesökare.

Tretåig mås, Norra Bergundasjön 23/2.
Foto:Simon Thörn

Silltrut, rasen graellsii, Norra Bergundasjön 16/2.
Foto: Tomas Lundqvist

Jorduggla, Klockaregöl, Ör 21/2. Foto: Hugo Johansson

Spetsbergsgäss och bläsgäss, Änganäs. Foto: Johannes Rydström

Första halvan av mars månad bjöd på stora mängder gäss och ovanligt höga antal av spetsbergsgås, där även 150 ex räknades in i en flock vid Änganäs i Alvesta kommun. Enstaka snösparvar och brunänder dök även upp, likaså råkor.

Sädgås med vita handpennor på ena vingen, Åkerö, Lidhem. Foto: Johannes Rydström

Ägretthäger, Jätsbergsviken.
Foto: Ronny Johansson

Under andra halvan av mars ökade inflödet av fågel och det dök upp ovanligt tidiga årtor och skäggmes vid både Jäts badplats och Rinkabysjön. Ronny Johansson slog till med både ägretthäger vid Jätsbergsviken och skärpiplärka insträckande vid Jäts badplats.

Det var dock fortsatt dålig fart på ugglor även i mars månad, bara ett par sparvugglor och ett par pärlugglor noterades, även ovanligt få kattugglor.

Skäggmesar, Rinkabysjön 21/3. Foto: Johannes Rydström

Gryning vid Rinkabysjön. Foto: Johannes Rydström

Sista veckan i mars vällde det in vårfågel i form av bland annat de första bruna kärrhökarna och fiskgjusarna, de första morkullorna, skogssnäpporna och storspovarna, och de första järnsparvarna och gransångarna. Den sista dagen i månaden upptäckte gästande Martin Heinrich en brandkronad kungsfågel utanför Åby bandyarena. Några snabba hann med att avnjuta denna, men dagen efter stod den inte att återfinna.

Gryning vid Rinkabysjön. Foto: Johannes Rydström

Brandkronad kungsfågel, Åby 31/3. Foto: Torsten Axelsson

3k havsörn, Rinkabysjön 21/3. Foto: Johannes Rydström

I början av april blev det dock tvärstopp på inflödet då vi senaste tiden fått uppleva ett rejält bakslag i våren. Men till påsk ser det ut att kunna bli fint igen och då kommer det finna smycket spännande och roligt att njuta av i vår natur. Till exempel så borde de första stenskvättorna och kanske även ladusvalorna kunna ses under påsken. Påsken ligger i år även väldigt lämpligt till för ringtrast, då artens vårsträck förbi Götaland brukar peaka i mitten av april.