Program

Program

Exkursioner

Fågelklubben arrangerar regelbundet exkursioner, såväl i Växjötrakten som mer långväga sådana till kusten. Fågelklubbens exkursioner vänder sig till såväl nybörjare med ett allmännt naturintresse som till mer garvade fågelskådare. Oavsett kunskapsnivå så är du som medlem hjärtligt välkommen på föreningens aktiviteter. Medtag kikare, lämpliga kläder och bra skor, samt fika. Om något är oklart inför en exkursion, kontakta då ledarna eller någon i styrelsen. I största möjliga mån samåker vi på exkursionerna, och delar då naturligtvis på resekostnaderna. För exkursioner i närområdet använder vi privata bilar och för långresorna som regel en hyrd minibuss. På våra längre resor tillämpas ungdomsrabbat för personer som ännu inte fyllt 18 år. Rabatten är högst 50% på de fasta kostnaderna (bilhyra, bensin, övernatningskostnader, etc).


Inneträffar

Klubben anordnar även ett antal inneträffar varje år (okt-mars) i vår klubblokal på Slåttervägen 39 där besökarna bjuds på spännande bildföredrag och fika. Missa inte detta!

Program vår 2024

Lördag 16 mars: Små Nära Mål

Nu står våren för dörren och det här är en årstid alla fågelskådare längtar efter. Nu ligger ett helt ograverat fågelår framför fötterna och bara väntar på att få sina upplevelser ingraverade. Vi vet ju inte hur vintern kommer att bli när detta skrivs. Kanske är det full vår den 16 mars eller så kanske den hemske Kung Bore inte släppt sitt grepp. Hur det än ser ut så finns det fåglar att titta på vid den här tidpunkten. Vilka lokalerna blir som vi besöker bestäms när vi samlas utanför Krikors. Mycket beror på hur långt våren avancerat. Kanske det är dags att lyssna in lite vårfåglar såsom sånglärka, tofsvipa och stare. Kanske är det dags att njuta av sång från trastar och rödhake i någon trevlig skogsmiljö? Kanske är det dags att vinka farväl till vinterns strömstarar? Kanske kan vi räkna gäss i tusental?


Samling: 07.00 på parkeringen utanför Krikors pizzeria, Plogvägen
Ledare: Ola Bondesson (070-628 48 76) Jan Kellereth (072-981 49 70)

Ungdomsläger vid Tåkern med Birdlife Sverige 19-21/4

Birdlife Sveriges ungdomskommitté bjuder in till läger i Östergötland. Lägret kommer att hållas 19-21/4 landskapets västra delar, närmare bestämt i Tåkernbygden med den stora fågelsjön Tåkern, Omberg och andra förstklassiga lokaler i närheten.


Lägret beskrivs enligt följande: Vi förväntar oss rördrommar som tutar, rastande ringtrastar, ägretthägrar i mängder, stora sjöfågelflockar och att få möta våren på ett fantastiskt sätt. Vid den här tiden på året är dessutom sträcket i Vättern som bäst, det finns chans på marina änder på väg mot Arktis och kanske islommar om vi har tur. Men det allra viktigaste: allt detta i sällskap av likasinnade.


Läs mer på Birdlife Sveriges hemsida

Söndagar 31 mars5 maj: Guidningar Husebymaden

Traditionsenligt kommer vi att guida tillsammans med Smålands Ornitologiska Förening (SmOF) alla söndagar från slutet på mars fram till och med Fågelskådningens Dag den 5 maj. Det kommer alltid att finnas minst två guider på plats i tornet som kan visa olika fåglar i sina tubkikare. Ta gärna med egen kikare om du har. Husebymaden är mycket lättillgängligt för alla med endast en kort promenad från parkeringsplatsen bort till fågeltornet. Under våren är det alltid gott om fåglar att titta på och man har goda möjligheter att kunna studera alla Sveriges simänder. Sångsvan, grågås, trana och smådopping häckar. På vadarsidan finns tofsvipa och enkelbeckasin och från mitten av april även rödbena. Grönbenan anländer under senare delen av april. Förbiflyttande vadare som brushane, gluttsnäppa och svartsnäppa kan ses från slutet på april men främst i början på maj. Det är också gott om rovfåglar som besöker maden – fiskgjuse, röd glada, havsörn och brun kärrhök är regelbundna. Lärkfalken dyker upp i början på maj. På maden kan man också hitta sävsparv, buskskvätta och sävsångare. De senare kommer inte förrän tidigast i slutet på april. Ta gärna med fika.


Guidning sker mellan 09.00 och 12.00 och guiderna kan också tipsa dig om andra lämpliga utflyktsmål för fågelskådning eller svara på kluriga frågor du har om fåglar du sett eller inte sett.

Tisdag 23 april: Små Nära Mål

Nu har våren troligen kommit ganska långt och vi bör kunna höra de första lövsångarna och kanske även se den första ladusvalan eller fisktärnan. Gransångare, sädesärla, stenskvätta, storspov, fiskgjuse och brun kärrhök är redan på plats och i full färd med häckningen. Andra halvan av april är en tid då våren lägger i nästa växel, nya fåglar strömmar in i landet varje dag och det är spännande att ge sig ut i naturen. Arter som anländer i slutet på april är trädpiplärka, svarthätta och drillsnäppa, någon av dem kan vara aktuell på den här exkursionen. Det är också tid för flyttande sjöfåglar. Många av dessa tvärar över södra Sverige på sin flytt från vinterkvarter i Nordsjön till sina häcklokaler i Östersjön eller längre bort. Möter de dåligt väder på denna passage tvingas de landa i våra sjöar för att rasta. Då kan det vimla av fåglar i sjöarna kring Växjö. Vi bestämmer vid samlingen vart vi skall åka beroende på var fåglarna finns och vad man vill se och uppleva. Följ med våra erfarna ledare ut på en trevlig kvällsexkursion till någon närbelägen fågellokal.


Samling: 17.30 på parkeringen utanför Krikors pizzeria, Plogvägen

Ledare: Johannes Rydström (073-525 97 10) Tomas Lundqvist (070-647 46 50)

Onsdag 1 maj: Grillning vid Jäts badplats

Grillning vid Jäts badplats 1 maj har blivit en fin tradition som vi givetvis ska föra vidare även 2024. Ofta sammanfaller detta datum med peaken för sjöfågelsträcket som tvärar över Götaland från Västkusten till Östersjön, vilket flera år har resulterat i ett riktigt skådespel i samband med grilleventet. Vad får vi se i år? Alla är välkomna att ta reda på detta och delta! Ingen föranmälan behövs. Arter som sträcker vid den här tidpunkten är till exempel vitkindad gås och silvertärna. En förbisträckande kustlabb vore en riktigt högoddsare, men inte omöjlig. För att få bästa platserna på bryggan behöver man dock vara på plats tidigt. Från vassområdet bakom badplatsen tutar ofta rördrommen. I strandskogen kan man njuta av fågelsång från trastar, rödhake, sångare och mesar. Vi skådar tillsammans och har det allmänt trevligt och gött från gryning till fm då vi tänder grillen. Medtag egen mat och dryck medan grill och kol styr Thomas Hultquist upp.

Lördag 4 maj: Big Sit

Heldagsskådning på hemmalokalen i Småland. Detta är tjugofemte året i större skala och vi kör med samma regelverk som tidigare. Flest arter vinner. Tidpunkten är från kl. 04.00 till 15.00. Platsen är valfri i Småland och laget får röra sig inom en kvadrat på 20x20 m. Man får vara ensam. Är man flera måste minst hälften av deltagarna se eller höra arten. Man måste vara med minst 2 timmar för att räknas som ett lag. Välj ut en skön plats att skåda från och upplev spännande skådning från en och samma punkt hela morgonen. Gärna en punkt med variation – skog, öppna marker och en våtmark nära. Du avgör själv hur dags du vill börja och när du vill sluta. Ovanstående tider är maxtid, du får inte börja tidigare än 04.00 och du får inte hålla på längre än 15.00.


För anmälan, lämna resultat, eller frågor kontakta Ronny Johansson, på ronny.johansson@tele2.com eller 0708–155 120.

Onsdag 22 maj: Små Nära Mål


Maj är en månad som alla fågelskådare ser fram emot och den här exkursionen är inget undantag från den regeln! Det här är en tid då sångarna har anlänt. Svarthättor flöjtar från trädtopparna, trädgårdssångare bubblar från snåren, ärtsångare skallrar från äppelträd och enar, törnsångarna gör sångflykter från någon taggig buske. Från vassområdena kan man höra rörsångarna stånka eller sävsångarna briljera. Har man tur sitter där också en härmsångare och bjuder på excellenta härmningar och trollbindande ramsor framförda i ett rasande tempo. I luften slår tornseglarna sina lieformade slag. Har vi tur glider det in en nyanländ bivråk på scenen, men det är större chans på en lärkfalk på trollsländejakt. Förra årets exkursion bjöd på mycket av detta. Vad kommer vi att bjudas på under årets exkursion? Det får du veta om du dyker upp utanför Krikors laddad med fika, kikare och myggmedel!

Samling: 18.00 på parkeringen utanför Krikors pizzeria, Plogvägen

Ledare: Simon Thörn (076 – 133 66 81) och Uno Pettersson (070-588 56 14)

Lördag 25 maj: Videsjön - skådning för kvinnor

Lördagen den 25 maj åker vi till Videsjön mellan Ljuder och Skruv. Det är en fågellokal som få skådare tar sig tid att besöka. Men förra årets rapporter därifrån gör mig lite nyfiken. Vad sägs om ev häckning av årta och skedand? Eller spelande dvärgbeckasin, småfläckig sumphöna och smådopping under förra våren. Även utter ses numera med jämna mellanrum från tornet. Strandskogen runt sjön håller en tät stam av mindre hackspett. Skogsduva har spelat i densamma under senare år. Rödvingetrast hörs ofta långt in i juni. För länge sedan häckade det svart stork vid Videsjön och miljön är perfekt om arten skulle börja häcka i Sverige igen.

 

Samling: Hemköp, Högstorpsvägen kl 05.30.

Ledare: Ewa Söderberg (0708 48 69 95) och Caroline Mortlock (0707 30 34 00). Anmälan inte nödvändig men hör gärna av dig innan exkursionen!

Helgen 1–2 juni: Jubileumsresa till norra Öland

I år firar Växjö fågelklubb som bekant 50 år och då ska man så klart ha en jubileumsresa. Häng med till norra Öland under den kanske vackraste och mest behagliga tiden på året. Så gott som alla flyttfåglar har nu anlänt, fågelsången är som en ljudmatta, löven har slagit ut och många orkidéer är i full blom. Den öländska specialiteten halsbandsflugsnappare är betydligt mer talrik på norra Öland än på södra och vi kommer alldeles säkert få avnjuta flera individer av denna vackra art. Ängshök, rödspov, skärfläcka, småtärna, nattskärra, härmsångare, höksångare, törnskata och rosenfink är några av alla andra tropikflyttare som vi hoppas få se eller höra under helgen. Utöver alla roliga häckfåglar som tävlar om vår uppmärksamhet så finns det fortfarande i början av juni god chans på sträckande och rastande prutgäss och arktiska vadare, på väg mot ishavs-tundran. Försommar på Öland innebär även att det alltid finns en liten chans på någon helt udda, oväntad och spektakulär besökare från något annat land. Listan över sällsynta gäster som har besökt Ölands norra udde kan göras lång.


I orkidéväg kan vi hoppas på bla vit svärdsyssla, johannesnycklar, krutbrännare och flugblomster. Vi börjar sannolikt vid Beijershamn strax söder om bron när vi först anländer till Öland på lördagsmorgonen, för att sedan skåda oss norrut mot Ölands norra udde under dagen.


Övernattning sker vid Hälluddens stugby mellan Byxelkrok och Ölands norra udde – 250 kronor/person. Söndagen inleds i gryningen vid Långe Erik där vi sedan skådar runt i området runt Ölands norra udde innan vi sakta men säkert börjar skåda oss söderut igen. Räkna med hemkomst tidig kväll söndagen och en (bra?) bit över 100 olika fågelarter.


Exkursionsledare: Johannes Rydström (073-525 97 10, johannes-rydstrom@hotmail.com) och Tomas Lundqvist (070-647 46 50, tlfireback@hotmail.com). Anmälan: Senast 10 maj.


Samling inför avresa: Krikors pizzeria, Plogvägen, Teleborg, kl 06:00